Cultuur19 maakt cultuur graag toegankelijk voor iedereen. Daarom organiseren wij voor elke doelgroep passende evenementen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Leidsche Rijn Festival en Zingende Beelden.
Voor kinderen
Het oudste en meest bekende programma is het Leidsche Rijn Festival: een jaarlijks terugkerend cultureel festival in Castellum Hoge Woerd voor kinderen met theater, muziek en veel creatieve activiteiten voor kinderen vanaf 2 jaar. In Je Makie is het kinderkunstlab waarin kinderen begeleid door twee kunstenaars een werk maken dat een plekje krijgt op het Leidsche Rijn Festival.
Cultuur19 maakt cultuur toegankelijk voor iedereen.
Wij hebben een cultureel partnerschap met Brede School Het Zand (Duik in het Zand, Dag van Natuur en Cultuur) en met Brede School Vleuterweide (Urban Mix). Door het jaar heen organiseren we onze Maakplaatsen (workshops onder leiding van een kunstenaar) op verschillende plekken in de wijk.
Voor jongeren
Onder de noemer KLUB19 ontwikkelt Cultuur19 programma voor en met jongeren (12-19 jaar) uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. KLUB19 is de online community voor jongeren, die geïnteresseerd zijn in theater, dans, muziek, beeldende kunst, games en (nieuwe) media. We bieden plek aan zowel jonge makers die op het podium willen staan, als jongeren die mee willen helpen in de organisatie.
KLUB19 organiseert de Grote Prijs van Leidsche Rijn (bandwedstrijd en talentontwikkelingstraject), Battle of the Beats (dj masterclasses en eindpresentatie), Gaming in Leidsche Rijn i.s.m. HKU (Interactive Performance Design) en Podium Takeover (open podium voor jongeren i.s.m. wijkpartners).
Uitvoerend producent en het gezicht van KLUB19 is Boris van Lieshout (boris@klub19.nl / @KLUB19 op social media).
Kinderwijkraad
In 2024 maakten de kinderen van de Kinderwijkraad Leidsche Rijn hun wensen voor de wijk zichtbaar en hoorbaar in een filmpje en in een krant met leefregels en tekeningen. We presenteerden het project tijdens de opening van het Buurtcentrum het Zand, en met een expo in de CultuurCampus en in de bibliotheek Leidsche Rijn. Het project kwam tot stand met hulp van de Provincie Utrecht, en werd gemaakt door de tekenaars van het Huis van Betekenis, Cultuur19 en DOCK.
Kunstenaars: Tonke Koppelaar, Bouke Hennipman en Albert Hennipman.