di 13 aug - 2024 dinsdag 13 augustus 2024

Leidsche Rijn Festival beweegt al 25 jaar met de wijk mee

De editie van 2009 met de PaperDome op de achtergrond - foto Erik Meijers

Zondag 1 september organiseert Cultuur19 i.s.m. Podium Hoge Woerd een hele bijzondere editie van het Leidsche Rijn Festival, van 10.00 tot 17.00 uur bij Castellum Hoge Woerd. Het gratis te bezoeken kunstfestival voor kinderen (2-12 jaar) bestaat namelijk 25 jaar.

Bekijk het programma van het Leidsche Rijn Festival 2024 op de festivalwebsite

In 1999 geeft SMOL (Stichting Maatschappelijke Ontwikkeling Leidsche Rijn) opdracht voor een wijkgericht festival waarin de kersverse eerste bewoners van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn elkaar kunnen ontmoeten. “Je mag al in de blubber beginnen”, krijgt Birgit Kreugel, toen coördinator bij SMOL, te horen van de gemeente: “Charles [van Zanten, beleidsadviseur Culturele Zaken] maakte middelen beschikbaar en bood veel speelruimte om dingen te proberen”. Deze werkwijze wordt doorgezet als in 2004 Cultuur19 wordt opgericht, die de organisatie van het festival overneemt. Zo blijft het Leidsche Rijn Festival door de jaren heen meegroeien met de wijk.

Het huidige karakter krijgt het festival rond 2009, wanneer het zich volledig op kinderen gaat richten. Toenmalig Cultuur19-directeur Joost de Groot: “Er waren op dat moment al straatfeesten in de wijk dus het festival had geen rol meer als ontmoetingsplaats voor nieuwe bewoners. Ook was er in die tijd niet genoeg te doen voor jonge kinderen.” Dit jaar belooft het Leidsche Rijn Festival, inmiddels het grootste gratis kunstfestival voor kinderen van Nederland, een extra feestelijke jubileum-editie te worden. Het programma, vol muziek, theater en creatieve workshops, is te bekijken via www.leidscherijnfestival.nl.

Toegankelijkheid

Dankzij de input van vrijwilligers met een beperking en de belangenorganisaties Solgu en INContact Bijzonder wordt het Leidsche Rijn Festival steeds meer voor álle wijkbewoners, met of zonder beperking. Wilt u meer weten over de toegankelijkheid van het Leidsche Rijn Festival? Op www.leidscherijnfestival.nl/toegankelijkheid is stap voor stap beschreven wat u kunt verwachten van het festivalbezoek.

In 2025 is er geen Leidsche Rijn Festival, maar is er wel van alles te beleven tijdens het Jubileum van het Castellum Hoge Woerd, waar Cultuur19 ook aan mee werkt.

 

meer nieuwsberichten